Wybierz sklep



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"SPOŁEM" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Siedlcach

realizuje projekt:

„Transformacja w kierunku Przemysłu 4.0. w firmie "SPOŁEM" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Siedlcach”

Niniejszy projekt dotyczy automatyzacji, robotyzacji i cyfryzacji przedsiębiorstwa w zakresie procesu produkcji wyrobów piekarniczych (3 innowacje procesowe: etap technologiczny, transport wewnętrzny oraz pakowanie).

Zadania w ramach projektu:

- Zakup linii do chleba – 1 komplet

- Zakup linii krojąco-pakująca – 1 komplet

- zakup systemu automatycznego wypieku – 1 komplet

- zakup leja pośredni – 1 szt.

- zakup wywrotnicy – 3 szt.

- zakup dzielarki do luźnych ciast – 1 szt.

- zakup autonomicznego wózka paletowego – 1 szt.

- Szkolenie z obsługi systemu automatycznego wypieku – 1 usługa

W efekcie realizacji inwestycji firma planuje dalszą produkcję wyrobów piekarniczych, a także produkcję nowych produktów w postaci bułek hertowych. W tym celu zostaną wdrożone rozwiązania z obszaru Przemysłu 4.0 i inne umożliwiające rozpoczęcie zautomatyzowanie i zrobotyzowanie produkcji.

Grupa docelowa: odbiorcy produktów wyrobów piekarniczych, ciastkarskich i garmażeryjnych.

Wartość Projektu: 7 022 685,00 PLN

Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 3 000 000,00 PLN

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie;

W ramach Programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej 2021-2027 SPOŁEM PSS w Siedlcach podjęła działania proekologiczne mające na celu nie tylko spełnienie obowiązujących norm i regulacji prawnych, ale przede wszystkim wsparcie zrównoważonego rozwoju. Spółdzielnia przystąpiła do konkursu w realizacji kompleksowych projektów na rzecz wdrożenia modelu biznesowego GOZ – transformacja. Wsparcie w działaniu 1.3 „Gospodarka o obiegu zamkniętym w MŚP” jest dwuetapowe i obejmuje:

Etap I – Opracowanie modelu biznesowego GOZ – transformacja;

Etap II – Wdrożenie modelu biznesowego GOZ – transformacja.

 

Etap I -  Opracowanie modelu biznesowego GOZ – transformacja jest w całości objęte dotacją Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) po uzyskaniu jej pozytywnej akceptacji.

 

W ramach modelu biznesowego Spółdzielnia wdroży rozwiązania, które przyniosą korzyści zarówno dla środowiska, jak i społeczności, w której działa. Łącząc tradycję z innowacjami SPOŁEM PSS w Siedlcach planuje przeprowadzenie transformacji procesów produkcji w kierunku ekoprojektownia w ramach planowanego wdrożenia cyrkularnego modelu biznesowego opartego o trzy podstawowe elementy:

 

Spółdzielnia planuje kompleksową modernizację swojego parku maszynowego, koncentrując się na instalacji nowoczesnych, mniej energochłonnych i bardziej zasobooszczędnych urządzeń produkcyjnych a także wprowadzenie systemów umożliwiających precyzyjne planowanie i zarządzanie produkcją. Taka optymalizacja nie tylko zapobiegnie  nadprodukcji, ale także zminimalizuje powstawanie odpadów i strat surowcowych. Dążenie do maksymalizacji wykorzystania surowców oznacza lepsze zarządzanie materiałami, co w konsekwencji ogranicza odpady i ślad węglowy na każdym etapie produkcji. Spółdzielnia planuje wdrożenie zaawansowanych strategii zrównoważonego zarządzania zasobami, które obejmą wszystkie kluczowe aspekty produkcji. Firma skupi się na minimalizacji wpływu na środowisko i maksymalizacji efektywności zasobów:

  • Zielona energia: Wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, takich jak panele fotowoltaiczne czy energia wiatrowa, w celu redukcji emisji CO2 i zmniejszenia kosztów operacyjnych.
  • Zmniejszenie zużycia wody: Instalacja energooszczędnej, wodooszczędnej i detergentooszczędnej myjki .
  • Odzysk ciepła: Zastosowanie technologii odzyskiwania ciepła z procesów produkcyjnych, co umożliwi jego ponowne wykorzystanie, np. do ogrzewania pomieszczeń produkcyjnych, co wpłynie na zmniejszenie zużycia energii i obniżenie kosztów eksploatacyjnych.
  • Optymalizacja procesów: Stale ulepszane procedury i narzędzia umożliwiające bardziej efektywne zarządzanie zasobami, co przełoży się na mniejsze zużycie energii i surowców oraz zmniejszenie emisji odpadów.

 

Oczekiwane efekty wdrożenia modelu GOZ

Implementacja modelu GOZ w SPOŁEM PSS w Siedlcach ma na celu przyniesienie szeregu korzyści zarówno ekologicznych, jak i ekonomicznych. Poniżej przedstawiono szczegółowe oczekiwane efekty tego wdrożenia:

  • Redukcja odpadów - Zmniejszenie ilości odpadów poprodukcyjnych powstających w procesach produkcji pieczywa oraz nadwyżki wynikające a także niezoptymalizowanych procesów.
  • Niemarnowanie żywności - realizacja celu zrównoważonego rozwoju poprzez wdrożenie optymalizacji i zwiększenia efektywności produkcji piekarniczej.
  • Efektywność energetyczna - Obniżenie zużycia energii: Inwestycje w nowoczesne technologie zamrażania i przechowywania mają na celu zmniejszenie zużycia energii. Wprowadzenie energooszczędnych urządzeń i systemów pozwoli na optymalizację procesów produkcyjnych i magazynowych.
  • Rozwój technologiczny firmy- Wdrożenie nowych zasobooszczędnych maszyn i urządzeń: Społem PSS w Siedlcach planuje zainwestować w nowoczesne technologie, które pozwolą na bardziej efektywne wykorzystanie surowców i energii. Nowe maszyny będą charakteryzować się niższym zużyciem energii i większą wydajnością.
  • Rozwój tradycyjnego przedsiębiorstwa, które zachowało swój charakter i współpracę w krótkich łańcuchach wartości z lokalnymi dostawcami surowców i produktóww kierunku nowoczesnej marki slow food.

 

W celu realizacji modelu biznesowego Spółdzielnia zamierza wymienić i uzupełnić i unowocześnić proces produkcyjny. W ramach realizacji modelu planowane jest:

1. Piece obrotowe

  • Opis: Nowoczesne piece obrotowe, dzięki precyzyjnemu sterowaniu i automatyzacji zapewnią równomierne rozprowadzenie ciepła, zwiększenie wydajności produkcji oraz minimalizują straty energii, co prowadzi do znaczącej redukcji zużycia gazu - surowca pierwotnego.
  • Korzyści:
    • Oszczędność gazu: Piec efektywnie zarządza ciepłem, co przekłada się na niższe koszty energii.
    • Równomierny wypiek: Automatyzacja zapewnia stałą, optymalną temperaturę w komorze pieczenia,
    • Rozwiązywany problem: Nierównomierny wypiek i straty w produktach, powstawanie odpadów niemożliwych do zawrócenia.
    • Zwiększenie efektywności pracy ludzkiej: automatyzacja wybranych etapów procesu produkcji zapewni większą efektywność kadry obsługującej procesy.

2. Linia do produkcji bułek

  • Opis: Zautomatyzowana linia produkcyjna umożliwia wytworzenie do 1,4 miliona bułek rocznie, co znacznie zwiększa zdolności produkcyjne piekarni i pozwala na szybsze reagowanie na zapotrzebowanie rynkowe.
  • Rozwiązywany problem: Dzisiejszy park maszynowy i liczne błędy oraz generowane odpady produkcyjne wynikające z przestarzałych rozwiązań, powodują brak możliwości zapewnienia wyższej niż obecna produkcji, która jest oczekiwana przez rynek.

3. Dzielarka do chleba

  • Opis: Precyzyjna dzielarka do chleba standaryzuje rozmiar i wagę produktów, co pozwala na optymalizację procesu produkcji i minimalizację powstałych odpadów.
  • Rozwiązywany problem: Nieprecyzyjne dzielenie ciasta powoduje wysokie (ok. 10%) straty w produkcie i zaburzony standard pieczywa (np. różna wielkość i waga produktu).

4. Urządzenie VACUUM

  • Opis: Nowa metoda produkcji pieczywa, która pozwala na wymierne oszczędności czasu i energii. Technologia opiera się na wymuszonym odparowaniu wody z pieczywa przy kontrolowanej redukcji ciśnienia. Do procesu odparowania potrzebna jest energia, a jej jedynym źródłem w tym przypadku jest gorące pieczywo. Dlatego można powiedzieć, że część energii z pieca (zmagazynowanej w pieczywie) zostaje wykorzystana do schłodzenia.
  • Rozwiązywany problem: Zastosowanie urządzenia wprowadza optymalizację czasu pieczenia o 15% oraz o 95% oczekiwania na krojenie, pieczywo ma dłuższą przydatność do spożycia i jest smaczniejsze. 

5. Komora odroczonego rozrostu

  • Opis: Komory rozrostu pozwalają na kontrolowany rozwój ciasta przed wypiekiem, co zwiększa efektywność produkcji i pozwala na lepsze planowanie pracy w piekarni.
  • Rozwiązywany problem: Pozwoli na zapewnienie rezerwy pieczywa, która z kolei ma wpływ na zwiększenie sprzedaży. Obecnie pomimo popytu i licznych zapytań -nie jest w stanie dostarczyć większej ilości pieczywa zarówno do własnych jak i innych sklepów. Przeniesienie produkcji w czasie, zapewni zabezpieczenie tej rezerwy.

Zalety wprowadzonej zmiany:

  • oszczędność energii
  • oszczędność zajmowanej powierzchni (mniejsza ilość komór)
  • optymalizacja pracy
  • wysoki poziom powtarzalności
  • lepsza jakość
  • elastyczność produkcji

Optymalizacja sprzedaży, innowacja produktowa: Nowy proces wypieku pieczywa bezpośrednio w sklepach

1. Piece do sklepów

  • Opis: Piece do pieczenia bułek zostaną postawione bezpośrednio w sklepach. Dzięki większej elastyczności i wydajności, nowe piece umożliwiają szybsze i bardziej efektywne wypiekanie pieczywa na miejscu w sklepach.
  • Rozwiązywany problem: Zapewnienia rezerw, które rozwiąże inwestycja w komorę odroczonego rozrostu zostanie wsparte planowanym częściowym przeniesieniem wypieku bułek do sklepów własnych.

Biorąc pod uwagę, iż sprzedaż pieczywa we własnych sklepach wynosi zaledwie ok. 4 % sprzedaży ogólnej pieczywa przy jednoczesnym popycie - takie działanie pozwoli na zwiększenie potencjału sprzedaży i wyeliminowanie potencjalnych odpadów, poprzez bieżącą reakcję na braki i potrzeby danego sklepu w zależności od dnia.

 

Procesy wspierające GOZ transformację

A. Wymienniki ciepła

  • Opis: Siedem wymienników ciepła wykorzysta ciepło odpadowe do podgrzewania wody używanej w myjkach i prysznicach, co pozwala na znaczną redukcję zużycia energii elektrycznej. Woda będzie podgrzewana do ogrzewania pomieszczeń socjalnych i produkcyjnych piekarni.
  • Rozwiązywany problem: Energia cieplna powstająca w procesach wypieku pieczywa jest ciepłem odpadowym, którego potencjał dziś wykorzystywany jest częściowo do ogrzewania hali produkcyjnej.

B. Panele fotowoltaiczne

  • Opis: Instalacja fotowoltaiczna o mocy 49 kWh pozwoli na częściowe przejście na zasilanie energią słoneczną, co redukuje koszty energii i zwiększa udział odnawialnych źródeł energii w działalności Spółdzielni.

C. Bufor na podgrzaną wodę z wymienników

3. Wsparcie procesów

  • Myjka: Zaawansowane urządzenie do mycia, które zużywa 70% mniej detergentów i 2/3 mniej wody, co prowadzi do znacznych oszczędności operacyjnych.
  • Regały do bułek: Zakup regałów do bułek jest konieczny w kontekście przesunięcia części wypieku do sklepów i jego ekspozycję.
  • Kastle, wózki do pieca: Nowoczesne wyposażenie usprawniające logistykę i proces produkcji w piekarni, wspierające nowe urządzenia.

4. Adaptacja i inwestycje dodatkowe: Modernizacja instalacji ciepłej wody

  • Opis: Zawiera niezbędne przebudowy i dostosowanie powierzchni do adaptacji nowej myjki i pieca oraz dodatkowego wyposażenie do obsługi procesów produkcyjnych.

 

Kolejny etap GOZ transformacji - usługa coworkingu

 

Na kolejnym etapie GOZ transformacji, zgodnie z rekomendacjami i wynikami audytu Społem PSS planuje wprowadzenie usługi coworkingowej, która stanowi odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na elastyczne przestrzenie do pracy, zwłaszcza w kontekście post pandemicznych zmian w organizacji pracy. Dla wielu małych firm, freelancerów, czy startupów, dostęp do profesjonalnej przestrzeni biurowej w dogodnej lokalizacji, jaką jest Centrum Handlowe Atlas, stanowi atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych biur.

 

Wydatki związane z realizacją modelu biznesowego GOZ – transformacja opiewają na kwotę 5.974.907,98 zł netto i stanowią etap II tj. wdrożenie modelu biznesowego GOZ – transformacja. Wydatki etapu II są objęte dotacją rzędu do 70% wartości.