Historia
W 1905 roku w Siedlcach powstaje spółdzielnia pod nazwą Siedleckie Stowarzyszenie Spożywców. Na początku posiada jeden sklep, a wkrótce uruchamia drugi. W 1924 roku Spółdzielnia zmienia nazwę na Okręgową Spółdzielnie Spożywców w Siedlcach. Jej majątek stanowi sklep główny tekstylny oraz dwie filie.
W kolejnych latach następuje powolny rozwój Spółdzielni.
W 1938 roku posiada 7 sklepów, piekarnię oraz sklepy filie w Mordach i Radzikowie Wielkim.
W 1940 roku Spółdzielnia powiększa swój majątek o 3 sklepy, kawiarnię, wytwórnię wód gazowanych, wytwórnię mydła i piekarnię. W tym czasie następuje połączenie Okręgowej Spółdzielni Spożywców z
- Krajową Spółdzielnią Spożywców Kolejarzy posiadającą 7 sklepów i piekarnię
- Leśnikiem Polskim posiadającym 3 sklepy
- Pracownikiem Miejskim posiadającym 2 sklepy, dom spółdzielczy, restaurację, hotel
W latach 50-tych Spółdzielnia zmienia swoją nazwę na Powszechną Spółdzielnię Spożywców Oddział w Siedlcach. Posiada wówczas 116 sklepów, 6 zakładów produkcyjnych, 4 zakłady gastronomiczne i 2 kawiarnie.
W latach 1969-1970 następuje dalszy rozwój Spółdzielni. Zostaje uruchomiona nowoczesna piekarnia Nr 4 przy ul.22-go Lipca, nowy sklep "Cepelia" przy ul.Świerczewskiego oraz ośrodek Praktycznego Pana przy ul. 22-go Lipca. W tym samym czasie Spółdzielnia otwiera największy w Siedlcach Spółdzielczy Dom Handlowy "Atlas". Otwarcie następuje w dniu 15.03.1971 roku.
Lata 70-te to również okres rozkwitu Spółdzielni, która uruchamia w tym czasie wytwórnię wód gazowanych z nowoczesną bułgarską linią technologiczną, masarnię oraz piekarnię Nr 5. Oprócz działalności handlowo-produkcyjnej prowadzi także działalność społeczno-samorządową i kulturalno-oświatową. W swoich obiektach prowadzi ośrodek "Praktyczna Pani" z usługami fryzjerskimi, krawieckimi, kosmetycznymi oraz fotograficznymi. Przywilejem członków Spółdzielni jest możliwość korzystania z w/w usług na preferencyjnych warunkach.
Spółdzielnia organizuje również różnego rodzaju akcje dla członków Spółdzielni i ich rodzin, którzy mogą między innymi korzystać również z własnego Ośrodka Wszasowo-Wypoczynkowego w Kózkach nad Bugiem.
Kolejnym etapem w dziejach Spółdzielni są lata 80-te, okres zmian społeczno-politycznych w kraju. W tym czasie Spółdzielnia przeżywa okres stagnacji. Stara się jednak nie zawieść swoich klientów i dostarcza na rynek jak największe ilości towarów, co przy reglamentacji nie jest łatwe.
Wiele zmian przynosi rok 1989 bowiem w tym czasie zaczynają obowiązywać nowe mechanizmy rynkowe. Pomimo wielu trudności i przeszkód Spółdzielnia stara się przetrwać ten trudny okres.
Dnia 14.XII.1990 r. spółdzielnia zmienia nazwę na "SPOŁEM" Powszechną Spółdzielnię Spożywców w Siedlcach i usamodzielnia się. Zaczyna pracować przy zmniejszonej bazie lokalowej, w większości we własnych obiektach handlowo-produkcyjnych. Podstawową działalnością jest handel detaliczny oraz produkcja piekarsko-ciastkarska.
Działalność produkcyjna Spółdzielni prowadzona jest w trzech zakładach na terenie miasta. Zaopatrują one w pieczywo, wyroby ciastkarskie i wyroby garmażeryjne własne sklepy oraz sprzedają swoją produkcję innym odbiorcom zarówno w Siedlcach, jak i poza granicami miasta. Asortyment wyrobów piekarskich jest bardzo szeroki. Łącznie oferujemy do sprzedaży 40 różnego rodzaju wyrobów, z tego 16 rodzajów chleba, pozostałość to pieczywo pszenne drobne w postaci różnego rodzaju bułek, rogali, bagietek, kajzerek, i paluchów. Bardzo szerokim asortymentem wyrobów ciastkarskich i garmażeryjnych może pochwalić się Zakład Piekarsko-Ciastkarski, który oferuje do sprzedaży ponad 70 wyrobów. Szczególnym uznaniem klientów cieszą się pierogi w różnych odmianach, kopytka, pyzy ziemniaczane i naleśniki. Produkcja wyrobów garmażeryjnych systematycznie wzrasta. Nabywców znajdują także wyroby ciastkarskie. Społemowskie serniki, torty, ciasta kremowe i rolady zyskują coraz większą popularność wśród klientów.
Lata 90-te to okres rozpowszechniania się w kraju niekontrolowanego handlu ulicznego, co doprowadza Spółdzielnię do trudnej sytuacji finansowej. W połowie lat 90-tych nowy zarząd decyduje się na sprzedaż części majątku (masarni przy ul. 11 Listopada, sklepu przy ul. Wałowej i placu przy ul. Czerwonego Krzyża), co powoduje poprawę płynności finansowej Spółdzielni.
Lata 2000-czne to czas systematycznego rozwoju. Spółdzielnia rezygnuje z prowadzenia działalności handlowej w placówkach przynoszących największe straty, a uzyskaną w ten sposób powierzchnię wydzierżawia. W roku 2007 następuje zdecydowana poprawa wyniku finansowego. Rewelacyjny wynik finansowy Spółdzielnia wypracowuje w roku 2008, w którym to roku dynamika zysku netto liczona do całkiem dobrego roku 2007 wynosi 640% i co najważniejsze w każdym kolejnym roku Spółdzielnia poprawia wynik finansowy osiągnięty w 2008 roku.
Zdecydowana poprawa sytuacji ekonomicznej Spółdzielni pozwala Zarządowi na przeprowadzenie remontów i modernizacji szeregu placówek handlowych a także na bardzo poważną przebudowę i modernizację Piekarni nr 5.
Zdjęcia poniżej przestawiają Piekarnię nr 5 przed i po remoncie.
Piekarnia zostaje wyposażona w 4 nowoczesne silosy, w których łącznie mieści się 92000 kg mąki a na odzyskanej powierzchni z magazynu mąki zostaje zaprojektowany i wybudowany zakład ciastkarsko- garmażeryjny. W całym obiekcie zostaje położona posadzka żywiczna, następuje też wymiana wyeksploatowanych pieców piekarniczych taśmowych na trzy piece wsadowe typu Mondial. Zostaje zakupiona linia do chleba, dwie linie do bułek oraz linia do drożdżówek, a także półautomatyczna krajalnica z pakowaczką, do krojenia i pakowania pieczywa. Piekarnia zostaje też wyposażona w pięć pieców obrotowych.
Podjęte działania pozwalają na zlokalizowanie całej produkcji piekarsko-ciastkarsko- garmażeryjnej w jednym obiekcie, co daje konkretne korzyści w postaci ograniczenia kosztów oraz zwiększenie wydajności pracy.
Jednocześnie Spółdzielnia zdobywa nowe rynki zbytu, co doprowadza do ponad dwukrotnego wzrostu produkcji i zdecydowanej poprawy wyniku finansowego w działalności produkcyjnej.
Dobre wyniki finansowe Spółdzielni umożliwiają Zarządowi zaplanowanie i zrealizowanie największej, najładniejszej i najbardziej kosztownej inwestycji, jaką jest przeprowadzona w latach 2011-2013 rozbudowa, przebudowa i nadbudowa Centrum Handlowego „ATLAS”, którego uroczyste otwarcie następuje w dniu 11 września 2013r.
W roku 2014 Spółdzielnia występuje do Urzędu Miasta Siedlce o wykup użytkowania wieczystego 11 działek przy ul.: Jagiełły 10; 11-Listopada 36; Poniatowskiego 12; Pułaskiego 14; Piłsudskiego 11; Asłanowicza 12; Unitów Podlaskich 4; Czackiego 4; Broniewskiego 4; Warszawska 89; Rynkowa 17.
Kolejne lata przynoszą Spółdzielni dalszą poprawę sytuacji ekonomicznej i wzrost produkcji co skłania Zarząd Spółdzielni do dalszego inwestowania w Piekarnie nr.5 . Zostaję zakupiona nowa linia do krojenia chleba o wydajności 2000szt/h, kolejny piec wsadowy MONDIAL oraz piec obrotowy Rotor Plus. Piekarnia podnosi jakość i zwiększa różnorodność swoich wyrobów zgodnie z aktualnymi trendami i potrzebami klientów. Do swojej oferty wprowadza sezonowość produkcji ciastkarskiej wykorzystując do niej świeże owoce do różnego rodzaju wypieków.
W 2018 roku Spółdzielnia zakupuje od MUSI w Siedlcach zabudowaną działkę przy ul. Armii Krajowej oraz połowę budynku biurowego wraz z przynależnym gruntem przy ul. Wł. Jagiełły 10. W latach 2019-2020 Spółdzielnia przeprowadza generalny remont budynku biurowego i dobudowuje parkingi co w konsekwencji umożliwia pozyskanie najemców na powierzchnie biurowe.
W tym samym roku Zarząd Spółdzielni podejmuje decyzję o rezygnacji z programu sklepowego Small Biznes na rzecz programu „Magnat” , który zostaje zakupiony i wdrożony we wszystkich placówkach handlowych. Zostaje także zakupiona Centrala do obsługi programu co umożliwia nowoczesne zarządzanie placówkami.
W roku 2020 Spółdzielnia wprowadza program zakupowy „Społem znaczy Razem”, który zastępuje karty upoważniające do uzyskania rabatu w wysokości 3% i 6% od dokonanych zakupów. W projekcie uczestniczy ponad 60 Spółdzielni co umożliwia zbieranie punktów również w innych miastach w całej Polsce.
Społem sukcesywnie rozwija się i modernizuje swoje obiekty oraz sklepy, przeprowadza szkolenia personelu korzystając przy tym ze wszystkich możliwych form dofinansowania. W latach 2021-2022 w placówkach handlowych przy ul. Poniatowskiego 12 oraz 11-go Listopada 36 zostają położone posadzki żywiczne a na dachach zamontowane panele fotowoltaiczne. Panele zostają także zamontowane na dachu Piekarni nr.5 co daje dodatkowe oszczędności w zużyciu energii eklektycznej. W pawilonie przy ul.11-go Listopada 39 zostaje przeprowadzona termomodernizacja polegająca na: wymianie stolarki okiennej i drzwiowej, modernizacji c.o, ociepleniu budynku i wykonaniu nowej elewacji. Termomodernizacja zostaje także wykonana w sklepie nr.27 przy ul. Chrobrego 17, która wprawdzie została zlecona dla całego budynku przez Spółdzielnię Mieszkaniową, ale koszty w proporcji przypadającej na sklep poniosła nasza Spółdzielnia.
W roku 2021 Spółdzielnia występuje o przyznanie jednego z najważniejszych certyfikatów jakości ISO 9001. Piekarnia uzyskuje certyfikat, co zobowiązuje Spółdzielnię do ciągłego doskonalenia jakości ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego. Pracownicy angażują się jeszcze bardziej w swoją pracę aby zagwarantować najwyższy standard obsługi klienta dostarczając przy tym pieczywo bardzo dobrej jakości dzięki czemu wyroby piekarniczo-ciastkarskie cieszą się bardzo dobrą opinią i są chętnie kupowane, co wśród producentów pieczywa plasuje nas na pierwszym miejscu w regionie.
W roku 2023 Spółdzielnia reguluje sprawy własnościowe przy ul. Piłsudskiego 58 i przy ul. 11 Listopada 40 A. Występuje też z wnioskami do Urzędu Miasta Siedlce o wykupienie użytkowania wieczystego przy ul 3-go Maja 19, a także przy ul.11-go Listopada 39 i działki pod magazynem przy ul. Wł. Jagiełły 10. Wszystkie trzy wnioski zostają sfinalizowane w roku 2024.
W roku 2024 Spółdzielnia rozszerza swoją działalność o działalność deweloperską, polegającą na budowie budynku wielorodzinnego z garażem podziemnym oraz lokalami handlowo-usługowymi w parterze budynku przy ul. Sienkiewicza i Armii Krajowej. Wyłoniony w wyniku przetargu wykonawca deklaruje zakończenie budowy w I Kwartale 2026r. Sprzedaż mieszkań Spółdzielnia planuje uruchomić w połowie 2025r.
Spółdzielnia planuje kontynuowanie działalności deweloperskiej i chce wybudować budynki wielorodzinne z garażami podziemnymi i lokalami usługowo-handlowymi na swoich działkach przy ul. 11-go Listopada 45-47 i przy ul.11-go Listopada 51. W roku 2025 zleca w tym celu przygotowanie niezbędnej dokumentacji.
W roku 2024 Spółdzielnia składa do PARP dwa wnioski o dofinansowanie. Jeden wniosek dotyczy modernizacji piekarni w zakresie automatyzacji, natomiast drugi wniosek dotyczy wprowadzenia w piekarni gospodarki o obiegu zamkniętym.
W roku 2025 PARP przyznaje Spółdzielni dofinansowanie do automatyzacji piekarni w kwocie 3 000 000zł,natomiast wniosek dotyczący GOZ zostaje pozytywnie oceniony w pierwszej instancji, co daje nadzieję Spółdzielni na uzyskanie kolejnego dofinansowania w kwocie 3 000 000zł
Realizacja wniosku w zakresie automatyzacji piekarni zostaje zaplanowana przez Zarząd na lata 2025/2026.